Няма връщане: Турция минава към президентската система

Как на практика ще се осъществи преходът? Вижте!
2 юли 2018 11:15, Елка Василева
68
Няма връщане: Турция минава към президентската система
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Как на практика ще се осъществи преходът към новата президентска система на управление, която официално трябва да влезе в сила след полагането на клета пред парламента от президента Реджеп Тайип Ердоган – подробности за това публикува вестник „Сабах“. Вестникът посочва, че преходът ще се осъществи поетапно с три указа - два от тях ще бъдат укази със силата на закон, а единият ще бъде президентски указ, който ще бъде издаден след полагане на клетва от президента. С първия указ със силата на закон ще бъдат премахнати всички положения, отнасящи се до премиерската институция и до министерския съвет, в съществуващите закони.

При новата президентска система на управление ще отпадне премиерският пост. Този указ със силата на закон ще засегне близо 5000 положения в около 800 закона. Вторият указ със силата на закон ще премахне съществуващите сега министерства.

Тези два указа със силата на закон ще бъдат издадени преди полагането на клетва от президента, но за да няма вакуум във функционирането на държавата, ще бъде посочено, че до встъпването в длъжност на президента и съставянето на нов кабинет съществуващите министерства ще продължат да изпълняват задълженията си.

Още по темата

След полагането на клетва от президента първата работа ще бъде публикуването на президентски указ за учредяването на 16 нови министерства. С този указ ще бъдат определени новата организационна структура на кабинета, както и институциите и ведомствата, подчинени на министерствата.

След това Ердоган ще обяви състава на първия кабинет от новата президентска система на управление. Възможно е министрите да бъдат назначавани един по един, но според информациите са планира 16-те министри да бъдат назначени едновременно, отбелязва вестникът, цитиран от БТА. При новата система ще отпаднат съветниците на министерствата, а ще има заместник-министри. Ще може да бъдат назначавани до петима заместник-министри.

Предвижда се също Националната разузнавателна организация /МИТ/ да бъде преименувана в Национално разузнавателно управление, а Съветът на отбранителната промишленост ще бъде преименуван на Управление на отбранителната промишленост. Тези две институции, както и Съветът за национална сигурност, генералният щаб, Дирекцията по религиозните въпроси ще преминат на подчинение на президента.

Вестник "Джумхуриет" пише, че се работи по въпроса за сливане на министерството на външните работи и министерството за ЕС. Съветниците на двете министерства подготвят доклад по въпроса, който да представят на Ердоган. Вестникът отбелязва, че съветниците застъпват идеята министерството на ЕС да бъде запазено като структура под формата на главен секретариат. Вестник "Джумхуриет" посочва, че за поста на министър на външните работи се спрягат имената на сегашния министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, на президентския говорител Ибрахим Калън и на началника на разузнаването Хакан Фидан. Името на Ибрахим Калън обаче се споменава и във връзка с един от най-важните постове при новата президентска система, а именно Държавен секретариат, начело на който той може да има координационна роля.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До анонимен 36 Много се лъжеш мой човек.Ако и ние станем президентска република , представяш ли си Радев какви ще ги сътвори , ака няма контрол. Директно ни е подарил на Путин и тогава 250 лв. заплата.
46
4
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
Много ще се радваме на разпада на Турция , стига Султан Реджеп да няма поглед към БГ.
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо е да посултанства няколко месеца.Пожелавам им поне 30 години. Някой трябва да им върне за злините.А и те си харесват да ги мачка.
44
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска да си говори с българи да учи български.Не желая да говоря с турци.
43
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това го слушаме вече няколко години и тия няколко месеца не минават и не минават, а Турция става все по-силна. То затова и ревете.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
44, кой реве - кефя се.
41
5
 
21
 
! Отговори
Qsen преди 5 години
Както винаги братята турци с едни гърди напред. А ние ще гледаме премиер и президент да се разправят по медиите.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо като оправя нас ти ревеш?
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40, не знам кой не се радва, но аз се радвам. Да ви е честит ид.иота, дето си го избрахте!И да ви `оправя` поне 30 години още!
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е - намаляваме..Намалявате не заради мисълта в главите на умните ви женици. Жената колкото и да е умна не ражда от самосебе си. Някой трябва да я заплоди. Не ги ли учите тези неща в училище?
37
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хааааааааааааааааааааааааа!Глупава чутура турска.Така ли става преустройството на една армия? С чистки?Само в турската армия става така. Всяка идиотщина, която Ердоган прави я смятате за нормална. Ми то друго от турци не можеш да очакваш. Айде почвай да се кефиш.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОСТО ДА МУ СЕ НЕНАРАДВАШ. .Ами радвай се де, нали Ердоган затрива Турция, а ти я мразиш,защо не се радваш тогава ами ти е криво, че спечели. Радвай се с турците.
35
13
 
12
 
! Отговори
до небългарин. преди 5 години
Така е - намаляваме. Не можем да сравняваме нашите жени с туркините, които освен да седят с краката нагоре и да раждат, нямат капка мисъл в омотаните глави.
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете в `Гласове`- Ердоган вече е почнал чистка в армията. ПРОСТО ДА МУ СЕ НЕНАРАДВАШ. Понеже сме били много `незначителни` за турците как да не се радваш на всеки, който им го вкарва?.Съвсем нормално е да има чистка в армията. С военните преврати беше до тук.От чистка имате нужда и вие. Само си виж военния свинистър.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А "избори" за султан? Кога?
32
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
АКО БЪЛГАРИЯ СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА МОЖЕ БИ ЩЕ МРЪДНЕМ НАГОРЕ. ДА АМА ВЛАСТТА НЕ СЕ СДАВА. ТВЪРДЕ ГОЛЯМА Е ДАЛАВЕРАТА И ЩЕ СЕ БОРЯТ ДО КРЪВ ПАРЛАМЕНТАРИСТИТЕ. САМО ПРЕЗИДЕНСКА ЩЕ НИ ОПРАВИ ИНАЧЕ ГИБЕЛ.
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да ревете децата ви ще ни забавляват
30
4
 
13
 
! Отговори
до 999 преди 5 години
Не ви ли омръзна под всяка статия за турция на пишете по 10000 пъти `Ердоган е велик!`Ако някой е велик то се знае и няма нужда да го повтаряте като ***.
29
9
 
8
 
! Отговори
999 преди 5 години
ДО 15ВЕЧНИЯТ ТИ КОМЕНТАР:А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА!МИ ЧЕСТНО ПРЕДВИД ЧЕ ВСЕКИ ПЪТ ПИШЕШ САМО ТОВА ПОД ВСЯКА СТАТИЯ СВЪРЗАНА С ТР ?НАИСТИНА ЛИ СИ НОРМАЛЕН?ЩОТО АКО СИ - ЗНАЕШ ЧЕ ВИНАГИ ИМАШ ИЗБОР И МОЖЕШ ДА ПРЕМИНШ КЪМ СЛЕДВАЩАТА НОВИНА И СТРАНИЦА!
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете в `Гласове`- Ердоган вече е почнал чистка в армията. ПРОСТО ДА МУ СЕ НЕНАРАДВАШ. Понеже сме били много `незначителни` за турците как да не се радваш на всеки, който им го вкарва?